Lassfolk - en spinnande Skalman som lyfter folk

Johanna Lassfolk är en rastlös självständig Skalman som hyser en orubblig tro på människors kapacitet att utvecklas under rätt förutsättningar. Till vardags arbetar Hudik Gyms spinninginstruktör inom HR-sektorn, som teamledare på Hudiksvalls kommuns personalenhet. Så, en stor del av Johannas vakna tid ägnas åt att coacha människor i olika former. I instruktörsrollen på gymmet vill Lassfolk förmedla träningens positiva effekt på vår livskvalité, i form av ökad ork, bättre mentalt fokus och välmående, istället för fokus på kaloriförbränning och kroppsmått.


Sin instruktörsbana inledde Johanna 1999 och hon är utbildad inom Aerobics, Step, Bodypump, Bodyattack och Spinning. På Hudik Gym har hon varit sedan 2016 och för närvarande ser vi henne i rollen som hängiven instruktör för Spinning.

Som den aktiva träningsmänniska Johanna alltid har varit och är, med mycket löpning och gruppträning på agendan, kan man tro att hon generellt sett kan mycket om sport. Men så är inte fallet.
– Jag tror faktiskt, att jag äger ett sällsynt dåligt bollsinne. Kan verkligen inte tänka mig en lagsport med boll där jag skulle kunna bidra med något, säger hon och bjuder på sig själv.

För Johanna handlar istället kontinuerlig träning om annat än idrottsliga prestationer. Nämligen om insikten att träning gör henne pigg och stark, såväl fysiskt som mentalt, erfarenheter som hon gärna förmedlar till kunderna på spinningpassen.

Som person är Johanna Lassfolk i vissa avseende en riktigt Skalman. Hon har en synnerligen välprogramerad mat- och sovklocka som hon lärt sig att följa. De som känner henne vet direkt när den är ur balans. Men här stannar också likheterna med den hårdhudade Bamseseriefiguren, även om även Johanna visserligen ger sken av att vara väldigt lugn och sansad.
– Jag tycker om när det händer saker. Jag är både rastlös och saknar tålamod.

Trots att det gått mer än tjugo år sedan Johanna gick på sitt allra första gruppass, minns hon än idag känslan av att vara ny.
– Därför lägger jag gärna lite extra fokus på våra nya deltagare så de känner sig bekväma och vill fortsätta. Sedan är jag överlag noga med tydliga instruktioner gällande tekniken inför passen samt ganska pådrivande. Vi orkar ju så otroligt mycket mer än vi tror och det vill jag få alla människor att inse, säger Lassfolk hängivet och knäpper på sig spinningskorna för att inleda kvällens spinningpass.

Text: Agneta Wallner